Segélyhívások

107

105

104

 

112

MI A TEENDŐ SÚLYOS IPARI BALESET ESETÉN?

Jelenlegi hely

Címlap

2011 mérföldkő volt Ősi történelmében. /Tájékoztató a közmeghallgatáson elhangzottakról/

Nyomtatóbarát változatEmail

A 2010 októberében megalakult Képviselő-testületnek nehéz örökséggel – emberek, csoportok között feszülő megosztottsággal és kezelhetetlennek tűnő csődhelyzettel – kellett szembenéznie. Mindnyájan tisztában voltunk azzal, hogy nagyon nehéz feladatra vállalkoztunk, de azt is tudtuk, hogy együtt gondolkodva, közösen cselekedve megoldást találunk a település gondjaira.

Mindenekelőtt a katasztrofális gazdasági helyzetet kellett orvosolnunk. Körültekintően megvizsgáltuk a pénzügyi és jogi lehetőségeinket, majd 2010 novemberében döntést hoztunk, kezdeményeztük az adósságrendezési eljárás azonnali megindítását. Az elmúlt másfél év eseményei és eredményei igazolták, hogy kellő időben, és jól döntöttünk.

Persze további hitelfelvétellel – mint ahogyan azt több településen is tették is – elódázhattuk volna még egy

darabig az intézkedést, de ezzel csak tetéztük volna a bajt. Azok az önkormányzatok, amelyek halogatták e népszerűtlen döntés meghozatalát, súlyos árat fizettek. Szinte naponta hallani arról, hogy fizetésképtelenség miatt falvakban, sőt városokban is kikapcsolták a közvilágítást, az intézmények gáz és villamos energia ellátását, és megszüntették a gyermekétkeztetést.

2011 első hónapjaiban Ősire is ez várt volna,… és akkor most egészen másról szólna ez a tájékoztató.

 

Úgy gondolom nem túlzás azt állítani, hogy a 2011-es esztendő mérföldkő volt Ősi történelmében.                  2011. a remény, az összefogás és a gazdasági talpra állás éve volt.

 

Ha még emlékeznek rá, polgármesteri programomat azzal kezdtem, hogy Ősinek csak akkor van esélye talpra állni, majd virágzó, fejlődő településsé válnia, ha az egyes emberekben rejlő tudást, tapasztalatot és tenni akarást egy irányba tudjuk fordítani.” Nos, az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján bátran kijelenthetem, hogy bizakodóan nézhetünk a jövőbe!

 

-      A faluban az eddigi megosztottságot, példa értékű összefogás váltotta fel.

-      Az eredményes önkormányzati munkához jó hátteret biztosít a Képviselő-testület tagjainak együttgondolkodása, partnersége, aktivitása és példamutatása.

-      Az elődeinktől örökölt, s jövőnket reménytelenül megbéklyózó 337 milliós adósság végleg törlődött.

-      2011-es önkormányzati költségvetés szigorú és következetes végrehajtásával megállítottuk a település további eladósodását.

 

Ősi talpra állt! Önkormányzatunk, tiszta lappal indulhat, és jó esélyekkel kezdheti jövője építését.

 

 

A 2011. év önkormányzati gazdálkodásról

 

Ősi Község Önkormányzatának kezdeményezésére a megyei bíróság 2010. december 28-ával megindította az adósságrendezési eljárást. Az adósságrendezés megindításának időpontjában minden fennálló és bejelentett – de később lejáró - tartozás lejárttá (azonnal kifizetendővé) vált.

Az előző testületek által felhalmozott adósság mértéke az eljárás megindításakor, összességében 337 millió Ft volt. Ebből 299 millió Ft hosszú lejáratú fejlesztési hitel (japán hitel), 31 millió rövid lejáratú működési hitel (bankhitel), 3,6 millió energiaszolgáltatók fele fennálló, 3,4 millió egyéb (szolgáltatók, beszállítók) fele fennálló tartozás.

Az önkormányzat az adósságrendezési eljárás szabályai szerint a 2011-es évre minimális szintre lefaragott válságköltségvetést készített, mely kizárólag a kötelezően ellátandó feladatok finanszírozását biztosította. (így az egészséges ivóvízellátás, az óvodai nevelés, az általános iskolai oktatás, az egészségügyi és a szociális alapellátás, a közvilágítás, a helyi közutak és a köztemető fenntartás.)

Az önként vállalt önkormányzati feladatok ellátásához a válságköltségvetés nem biztosíthatott forrásokat. Ennek megfelelően a 2011-es költségvetésben nem tervezhettünk felhalmozási kiadásokat, fejlesztéseket, beruházásokat, képviselői tiszteletdíjakat, és a civil szervezetek támogatását.

 

A 2011-ben az Önkormányzat költségvetésének bevételi főösszege 222 millió Ft, kiadási főösszege 227.4 millió Ft volt. Így a település elmúlt évi költségvetését 5.4 millió Ft hiánnyal terveztük. A hiány mérséklése, megszüntetése érdekében az év során növeltük tervezett bevételeinket (ÖNHIKI, VIS MAIOR pályázatok, bérleti díjak, támogatások), és csökkentettük tervezett kiadásainkat (szigorú, takarékos gazdálkodás, szociális támogatások csökkentése). Mindezek eredményeként az 5,4 milliós hiánnyal tervezett költségvetési évet jelentős pénzmaradvánnyal zártuk. (Erre Ősiben az elmúlt évtizedekben még nem volt példa!)

 

A község lakói, civil szervezetei, vállalkozói példamutató összefogással segítették a nehéz helyzetben lévő önkormányzat munkáját. Felemelő érzés volt tapasztalni, hogy szinte mindenki lehetősége, képessége szerint (pénzzel, anyaggal, munkával), de segíteni akart.

 

Az adósságrendezési eljárás szigorú kötöttsége ellenére településünk fejlődni is tudott.

 

-      Elvégeztük a sportcsarnok kinyitásához szükséges munkálatokat, és ünnepélyes keretek között egy év után újra kinyitottuk a sportcsarnokot.

-      Felújítottuk az iskolai könyvtár épületét, mely ezen túl községi könyvtárként is tevékenykedik.

-      Széleskörű lakossági összefogással (Fogadj örökbe egy parkot akció keretében) egész nyáron át gondoskodtunk a falu parkjairól, zöld területeiről

-      Közfoglalkoztatás keretében elvégeztük a Kossuth és a Ságvári utcák árokszakaszainak, valamint az egykori játszótér és a temető közötti árok mélyítését, profilozását.

-      Befejeződött a 40 éve elhanyagolt Kiridó-árok mederkotrása is.

-      2011 nagyberuházását a Séd-Nádor csatorna medertisztítása jelentette. A veszélyes higany tartalmú iszap elszállításával egészségesebbé vált környezetünk. A kivitelező alvállalkozó segítségével jelentős volumenű földmunkát is végeztettünk a településen. Feltöltésre került a katolikus templom mögötti terület. Megtörtént a temető Béke utca felöli (református) oldalának rendezése, az építési törmelékek eltakarítása és a partoldal rézsűzése. A beruházó Tatai Környezetvédelmi Zrt. jognyilatkozatban vállalta, hogy az okozott károkat a munkálatok végeztével helyreállítják. /bitumenes út, depónia/

-      Az aszfaltfelület megóvása érdekében a Ladányi, a Rózsa, a Kossuth, valamint részben a Ságvári és az Árpád utcákban földgyalukkal rendbe hoztuk az útpadkát.

-      A közúti belesetek megelőzése, és a lakóházak károsodásának elkerülése érdekében a Ladányi utcában kiemelésre kerültek a megsüllyed aknafedelek.

-      Az Ingaforg Zrt. támogatásának köszönhetően, játszóvárral gazdagodott az iskola.

-      Az EuroConsult Pályázatíró Iroda támogatásával pedig közel ezer tő virágot (petúniát, rózsát, árvácskát) tudtunk elültetni a község parkjaiban.

-      A tél folyamán folyamatosan gondoskodtunk a 11 kilométer hosszú belterületi úthálózatunk megóvásáról, az útpadkák kátyúzásáról, síkosság-mentesítéséről.

 

A civil szervezetek, az iskola, az óvoda, és a vállalkozók széleskörű összefogásával 2011-ben is színes programokat tudtunk biztosítani az érdeklődők számára. (Ősi fogathajtó verseny, Ősi gazdafórum, óvodai, iskolai vetélkedők, festmény és kendő kiállítás, Szüreti felvonulás, Adventi napok, Sissi nap, a jótékonysági bálok rendezvények (disznótoros, kolbásztöltő verseny,…és még sorolhatnám) 

Az Ősiért Közhasznú Egyesület lelkes tagjainak segítségével az elmúlt évben is megtartottuk a községi rendezvényeket, így az Ősi Falunapokat is.

 

Mindezt egyetlen fillér önkormányzati hozzájárulás nélkül, kizárólag támogatóink önzetlen segítségével, adományaival, munkájával, közös erővel valósítottuk meg.

Veres-Bocskay Katalin pénzügyi gondnok megköszönte a falu Lakosságának, és a Képviselő-testület tagjainak, az adósságrendezési eljárás alatt tanúsított megértését, türelmét és támogatását. Hangsúlyozta, hogy az adósságrendezési eljárást követően is komoly önmérsékletre, szigorú és következetes gazdálkodásra lesz szükség.

Dicséretesnek és példaértékűnek tartotta azt a következetes szigort, fegyelmet, mellyel az önkormányzat vezető tisztségviselői a 2011. év válságköltségvetést végrehajtották.

 

Tájékoztatás a 2012. évi önkormányzati költségvetésről

 

A  2012. évi önkormányzati költségvetést  is a válságköltségvetés szigorú szabályok alapján készítettük el.

-      Az előző évihez hasonlóan, idén is csak a kötelező önkormányzati feladatok finanszírozása volt tervezhető (egészséges ivóvízellátás, az óvodai nevelés, az általános iskolai oktatás, az egészségügyi és a szociális alapellátás, a közvilágítás, a helyi közutak és a köztemető fenntartás.). E feladatok ellátásához szükséges pénzeszközöket is csak a szükséges minimális mértékben tervezhettük meg.

-      Nem tervezhettük továbbra sem a felhalmozási kiadásokat (fejlesztést, beruházást, felújítást), önként vállalható feladatokat (civil szervezetek támogatását, képviselői tiszteletdíja, stb.)

 

A bevételek tervezésének fontosabb irányelvei:

-      2012-ben a bérleti díjak (lakbér, terembér, stb.) és az étkezési térítési díjak a várható infláció mértékével azonosan 4,2 % -al emelkednek

-      A lakosság szociális helyzetére tekintettel a Képviselő-testület 2012. évre nem emelte a helyi adók mértékét, és nem tervezte új adónemek bevezetését. (Nem lesz sem ingatlanadó, sem ebadó!)

A kiadások tervezésének fontosabb irányelvei:

-      A személyi juttatások előirányzata csak a törvény által garantált minimálbért, kötelező pótlékokat, a soros előmenetellel járó bérkorrekciókat, illetve a minimálbérre való emelést tartalmazza.

-      A dologi kiadások tervezésénél az előző évi teljesítést és a várható 4,2%-os inflációt vettük alapul.

 

Az Önkormányzat tervezett bevételi és kiadási főösszege a 2012. költségvetési évben 239.7 millió Ft.

 

A közműdíjakat az idei évtől központilag, miniszteri rendeletben határozzák meg, így ezekre a képviselő-testületnek ráhatása nincsen.

-      A víz és csatornadíjak, az infláció mértékének megfelelően 4,2 %-kal emelkednek

-      A szemétszállítás díja nem változik, marad a 2011-es szinten.

 

Terveink 2012-re

 

-      Legfontosabb, hogy továbbra is biztosítani tudjuk a kötelező önkormányzati feladatok ellátását.

-      Fejlesztésre, beruházásra az adósságrendezés alatt ugyan nincs lehetőségünk, de támogatóink segítségével, a lakosság és a civil szervezetek bevonásával, széleskörű összefogással sok mindent megvalósíthatunk. Jó példát nyújt erre az előző év gyakorlata.

-      2012-ben a közmunka programkeretében 40 fő számára tudunk munkalehetőséget biztosítani.

-      Tavasszal megkezdődik a Malom-csatorna mélyítése és kotrása is.

-      Várhatóan önkormányzatunk életében is jelentős változást eredményez majd a közigazgatás rendszerének tervezett átszervezése (iskola államosítása, járási hivatalok felállítása, stb.)

 

Ha a 2011 az összefogás és a talpra állás éve volt, akkor reményeink szerint 2012 a gazdasági stabilitás megteremtésének, a jövő megalapozásának éve lesz. Ehhez kérjük továbbra is az Önök segítségét, támogatását és bizalmát.        

                                                                                              Kotzó László

                                                                                              polgármester

2024. május 7. Gizella napja van

e-Papír

Naptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
March 2012