Segélyhívások

107

105

104

 

112

MI A TEENDŐ SÚLYOS IPARI BALESET ESETÉN?

Jelenlegi hely

Címlap

Ősi Kolping Család Közhasznú Egyesület

Nyomtatóbarát változatEmail

2007-ben ünnepelte megalakulásának ötödik évfordulóját az Ősi Kolping Család Közhasznú Egyesület.

2002. novemberében határozták el az alapítók, hogy egyesületet hoznak létre. Az egyesület elnöke Kovács Imréné, prézese (hitéleti vezetője) Beke Zsolt atya, titkára Kárpáti Ágnes, gazdasági ügyeinek intézője Rózsahegyi Róbertné lett.

A nehéz indulás után egyre jobban kirajzolódott az Ősi Kolping Család arculata, egyre ismertebb lett  neve és rendezvényei, programjai itt a faluban, s a környező településeken.

Az eltelt több mint öt év bebizonyította hogy helyünk van a település életében, az a tevékenység amelyet végeztünk és végzünk majd a jövőben is hiányt pótolt, hiszen a sport hű támogatóin kívül más civil szervezet nem létezett a faluban.

A közös munka, az együtt töltött idő összekovácsolta a Kolping Család tagjait, hitében megerősödve, az összetartozás, a szeretet érzésétől tevékenykedünk.

A Kolping Családunk él, és működik. Munkánkban Adolf Kolping atya fő célját igyekszünk követni:

„összehozni az embereket, a szeretet jegyében…”  időseket, fiatalokat, betegeket egészségeseket, hitbéli hovatartozástól függetlenül.

Öt év nagyon hosszú idő.

Röviden szeretnék  számot adni róla, mit végeztünk, mivel tettük színesebbé, szebbé tartalmasabbá a település kulturális életét.


Az első jelentős esemény Kolping Családunk életében az Énekkar megalakulása volt 2003-ban (melynek munkájáról énekkarunk vezetője, Pilka Zsoltné Magdi bővebben ír).

A lelkes csapat szinte minden falusi rendezvényen jelen van, ahova meghívják. Ilyenek például a falunap,   idősek napja, anyatejes nap, mozgássérültek összejövetele.

A Kolping Családunk szervezésében kerül megrendezésre minden évben – idén ötödik alkalommal –  az alkotó tábor.

Lebonyolításában főszerepet vállalunk.

Nem felejthetjük el, hogy milyen aktivitással vettek részt Ősi lakosai még az első években, amikor hozták az ételt-italt a táborban dolgozó művészek számára, vagy kíváncsiságukat kielégítendő jöttek el – hozták el gyermekeiket, unokáikat.

Olyan mértékű összefogás a falu részéről még nem volt tapasztalható korábban!

A kolpingos lányok, asszonyok a szabadságukat rááldozva, minden évben ott szorgoskodnak, dolgoznak, hogy a táborlakók, művészek teljes egészében alkotó munkájukra figyelhessenek.

Teszik ezt a falu érdekében! Tudni kell, hogy tábor megrendezéséhez szükséges anyagi fedezet több forrásból származik: az önkormányzat minden évben elkülönít egy jelentős összeget erre a célra; 2006-ban pályázati támogatást nyertünk a program lebonyolítására, melyek önrészét az Önkormányzatnak a Kolping Család részére nyújtott támogatása fedezte.

Az itt alkotó művészek az általuk készített művel fejezik ki hálájukat a gondoskodásért, szeretetért amit mi nyújtunk – a település lakosai számukra.

Minden évben elhangzik tőlük, hogy csoda-értékűnek tekintik azt az összefogást amellyel falunkban találkoznak.

Számos helybeli jelentős támogatást nyújt az alkotótábor lebonyolításához, azonban egy név - Kertész Sándor neve ide kívánkozik. Ő az aki helyet biztosít a tábor számára, két héten át élnek tanyáján az alkotók.

Kolping Családunk minden év nyarán kirándulást szervez, ahol természetesen nem csak kolpingos testvérek vesznek részt, hanem a barátok, ismerősök is szívesen jönnek közénk.

A több napos kirándulásokat pályázati pénzből tudjuk megvalósítani, 2005-ben a Duna-kanyar gyönyörű vidékét barangoltuk be, 2006-ban Szombathely-Sopron-Kőszeg környékével ismerkedtünk.


Évente, február hónapban rendezünk jelmezes, farsangi mulatságot, amely évről-évre egyre több vendéget vonz. A nagyon jó hangulatú bálra vacsorával, műsorral készülünk, olyan híres művészek kedveskednek számunkra műsorral, mint Zayzon Csaba és Hatás Andrea a Pannon Várszínház művészei.

A Kolping Család tagjainak fontos tevékenysége a templomban illetve a plébánián megrendezett összejövetelek, ünnepségek, előadások, fogadások     megszervezése, amellyel sokat segítünk Beke Zsolt atyának.

Az Ősi Kolping Család szervezi minden év decemberében az Adventi koncertet.

Az ünnepvárás szép időszakában nagyon várt eseménynek számít a koncert, a helyiek, a környékbeli  településekről érkezők várják.

A templom zsúfolásig megtelik, híres énekkarok és szólisták teszik feledhetetlenné az estét. A koncert végén meggyújtjuk   a betlehemi lángot -   szeretet lángját - hogy mindenki hazavihesse otthonába is, hogy világítson a szeretet és a béke jelképe.

Nem szeretném említés nélkül hagyni a Kolping családunk egyik alapító tagját, Kovács Imrét. Ő az, akinek álmai, elképzelései váltak valóra az elmúlt öt évben, aki nagyon jó érzékkel tapintott rá e ki falu számára fontos és fejlesztendő területekre. Hogy legyenek Ősinek hagyományai, kulturális élete, történjenek a faluban megörökítésre érdemes események. Kovács Imre folyton arról gondolkodik, hogy mi lenne fontos a falunak, hogy gyarapodjanak szellemi és művészi értékű kincsei.

Kovács   Imre - aki a jobb oldalára béna - egy kézzel  festi csodálatos festményeit, négy év alatt több mint 100 kiállítást tartott, az egész országot bejárta képeivel  és viszi   Ősi   hírét   mindenhova, ahol megfordul.

E kimagasló teljesítmény, tevékenysége elismeréseként 2006. január 22-én a Magyar Kultúra Lovagja címet kapta.

Megtiszteltetés volt Kolping Családunk számára, hogy Ősi Község Önkormányzata 2005-ben oklevéllel köszönte meg munkánkat.

Sokak összehangolt és megfeszített tevékenységének eredménye mutatkozik meg az elmúlt öt év eredményeinek összegzésében.

Őszintén remélem, hogy Önt is, aki kezében tartja e könyvet, sikerült meggyőznöm az Ősi Kolping Család Közhasznú Egyesület e település életében betöltött kiemelkedő szerepéről.

Kihasználva a lehetőséget, köszönetemet szeretném kifejezni mindazon személyeknek, szervezeteknek - az Önkormányzatnak, Beke Zsolt atyának – akik-amelyek munkánkat elismerve, segítségünkre vannak.

Kovács Imréné elnök

2024. június 16. Jusztin napja van

e-Papír

Naptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
February 2011